Ontdek Los-Olivos: Vakantiewoningen, olijven en ambachtelijke olijfolie

Naast ons werk als verhuurders van vakantiewoningen beheren we met trots bijna 2 hectare grond, met daarop  onder andere 50 olijfbomen. Hoewel we aanvankelijk niet wisten wat we met de bomen moesten doen, hebben we inmiddels onze weg gevonden. Een ervaren agrariër met 1000 bomen helpt ons bij het snoeien en adviseren over de juiste voeding. Zijn begeleiding waarderen we enorm, vooral omdat we ons inzetten voor goed beheer. We hebben zelfs al 10 jonge olijfbomen geplant om de olijfgaard verder uit te breiden. De terrassen worden jaarlijks twee keer bewerkt met een tractor, de oude paardenploeg staat nog altijd in onze tuin.

De productie van olijfolie is momenteel veel in het nieuws, vooral vanwege uitdagingen zoals bacteriële bedreigingen in Italië en de invloed van klimaatverandering. Hoge temperaturen en weinig neerslag leiden tot lagere opbrengsten, wat de prijs van olijfolie verhoogt. Helaas geldt dit ook voor delen van Spanje. Hierdoor staat olijfolie tegenwoordig bekend als vloeibaar goud, wat zelfs heeft geleid tot criminele activiteiten, zoals de recente diefstal van tienduizenden liters olie in Andalusië.

olijven en olijfolie

Olijfoliehistorie bij Los-Olivos

Wist je dat onze oudste olijfboom misschien wel 1000 jaar oud is? Dit ontdekten we pas later. Na een grondige snoeibeurt heeft deze boom zijn eerste oogst weer opgeleverd. Het verwerken van de olijven tot eetbare olijven bleek teveel uitdaging, maar het maken van olijfolie ging gelukkig veel beter. Het eerste jaar kregen we hulp van een Spaanse buurman die ons liet zien hoe we de olijven moesten oogsten en afspraken konden maken met de lokale coöperatie voor het persen. Toen we met verhuur begonnen, hadden we geen idee wat we met de olijven aan moesten, maar inmiddels zien we het als een mooi project. 

De eerste persing bracht ons een verrassende vloeistof. In niets leek het op de olijfolie die je in de supermarkt vindt: troebel, groen en met een geheel eigen geur. Maar bij thuiskomst proefden we het resultaat op een stukje stokbrood en waren meteen verkocht. De smaak was ongeëvenaard! Na ongeveer twee maanden werd de olie helder, zoals dat bij alle olijfolie gebeurt.

In 2021 brachten we voor het eerst een bescheiden oogst naar de pers, maar in 2023 hebben we met hulp van vrienden ruim 500 kg olijven geoogst, goed voor 125 liter heerlijke olijfolie. Deze hoeveelheid was ruim voldoende om onze gasten te voorzien van een proefflesje, en veel flesjes gingen ook mee naar huis als vakantieherinnering of om cadeau te doen. De oogst is voor ons inmiddels een sociaal evenement geworden, compleet met een verzorgde lunch en natuurlijk een flesje olijfolie voor de deelnemers.

olijven en olijfolie

Duurzame productie zonder certificaat

Helaas lijkt 2024 een rampjaar te worden voor olijfboeren aan de Costa Blanca en ver daarbuiten. Door gebrek aan regen is er geen bloesem en dus geen olijven. Geen oogst, hoewel we onze bomen begin dit jaar nog intensief hebben gesnoeid, bemest en er zelfs nog 10 nieuwe bomen bij hebben geplant. De coöperatie waar we normaal persen zal de deuren waarschijnlijk gesloten houden. Gelukkig hebben we nog behoorlijk wat olijfolie van 2023 over, die, mits goed bewaard, tot wel drie jaar zonder kwaliteitsverlies kan blijven. We hebben dus voorlopig nog voldoende voor de proefflesjes, maar ook om ze mee te nemen. Onze hoop is uiteraard gevestigd op weer een mooie oogst in 2025.

Hoewel we geen officieel biologisch label hebben, zouden we dat zeker verdienen. Onze olijfgaard wordt beheerd zonder gebruik van chemicaliën, en de olijven gaan binnen 48 uur na de oogst naar de pers voor een eerste koude persing. Alleen geplukte olijven, wat al op de grond ligt laten we liggen. De zorg voor onze bomen en grond is essentieel voor de kwaliteit van de olie, en zo blijven we nog jaren genieten van onze duurzame olijfolieproductie.

Kom en ervaar de unieke combinatie van vakantie en ambachtelijke olijfolieproductie bij Los-Olivos.

Translate »
olijfolie