Beren, teddyberen en andere beestjes

Mijn eerste beertje zag zo’n 30 jaar geleden het levenslicht. Na al veel jaren creatief geweest te zijn met kleding, met de paplepel ingegoten, tekende ik via via in op een cursus beertjes maken.

Diverse avonden en beertjes later had ik de techniek en alle geheimen en trucjes zodanig onder knie dat ik regelmatig zelf een beertje en later ook menig ander beestje produceerde. Het is geen rocket science, maar je hebt wel wat praktijkervaring nodig om een leuke beer te maken. Wat ervaring met knutselen, handvaardigheid en naaien komt zeker van pas. Net zoals doorzettingsvermogen. Niet alles gaat direct goed en ook een patroon is niet altijd direct duidelijk. Overigens, hoe goed je ook bent, hoeveel je er ook gemaakt hebt, vrijwel geen beer wordt hetzelfde. Ook niet van hetzelfde patroon.  Het is immers handwerk. Ogen zitten/zijn net iets anders, net zoals een neus en de mond. Ook zijn er patronen en dus beren gewijzigd, net zoals soms de kleuren. Veel patronen, stoffen en accessoires zijn afkomstig van Berenatelier Tierlantijntje

Inmiddels zijn er honderden gemaakt. Een aantal ervan zijn hieronder weergegeven. Vele hebben inmiddels het huis weer verlaten. Vaak uit de voorraad, soms ook op bestelling. Als kraamcadeau, aandenken, troostbeer of ook met gasten mee als herinnering aan een mooie vakantie. Wat kost een beertje? Dat varieert alleen aan materiaal al van rond de 20 tot soms wel 100 euro. 

Inmiddels zijn er ook oude teddyberen gerepareerd. Dankbaar werk om een oude en op onderdelen versleten oude beer weer van arm, been of oog te voorzien.

José Tooms (jose@tooms.net)

Klik op een foto om te vergroten

Translate »